Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2014 12:14 - Джейми Оливър победи бургерите на "Макдоналдс".
Автор: anonymous3 Категория: Други   
Прочетен: 1293 Коментари: 0 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

"Розов слузест процес"

След като британецът показа на света как се правят техните хамбургери, от фирмата обявиха, че променят рецептата си.

В редица интервюта, документални филми и предавания Джейми Оливър обяснява как негодните за консумация части от телешкото се промиват в амониев хидроокис (Е527) и после се слагат в каймата за кюфтета. Действие, описано от Джейми като "розов слузест процес".

Преди тази "баня" въпросното месо се смята за негодно за употреба от човек. "Вземаме продукт, който се продава на най-ниската възможна цена за кучешка храна и след преработка го даваме на хората", обяснява простичко процеса Оливър.

Наред с месните отпадъци амониевият хидроокис също не е вещество, което би трябвало да разрешаваме за децата си.

"Защо, което и да е разумно същество, слага месни отпадъци, накиснати в амоняк в устата на децата си?", реторично пита знаменитият готвач.

Как се прави nuggets

В друга колоритна демонстрация, 38-годишният Джейми показва на група деца как се прави пилешкия макнъгет. След като отделя най-хубавите и вкусни части на пилето, остатъкът (мазнините, кожата и вътрешните органи на пилето) се смилат, след което получената смес се пържи в силно нагорещена растителна мазнина или палмово масло.

Показвайки купата със "сместа" в училището, в което Джейми снима момент от кампанията си, децата са отвратени от видяното и не искат nuggets, а изпеченото пилешко бутче, което той им поднася след това.

В Латинска Америка франчайз мениджърите на "Макдоналдс" отрекоха в техните продукти да се използва амониев хидроокис, същото обявиха и от Ирландия и Обединеното кралство, които купуват месо от локални доставчици.

Е 527 е разрешен в САЩ

В САЩ обаче Комисията за контрол на храните и лекарствата допуска употребата на амониев хидроокис като антибактериален агент и това дава възможност на "Макдоналдс" да използват отпадните месни продукти. Също така компанията има право да не обявява съставката на своите клиенти.

От "Макдоналдс" отрекоха решението за промяна на рецепта да е свързано с кампанията на Джейми Оливър. На официалния си сайт компанията съобщи, че предлага храна, сто процента проверена от американската Агенция за контрол над храните и лекарствата, и говеждото месо не съдържа консерванти и други добавки.

"В продължение на няколко години до 2011 г., за да си помогне с доставките, компанията използва обрезки от говеждо, третирани с амоняк, в бургерите си. Ние бяхме сред многото други търговци на храни, които използваха този безопасен продукт", се казва в съобщението.

Според пресрилийза компанията е взела решение в началото на 2011-а да спре използването на амониева хидроокис и от август 2011-а продуктите й не са третирани с веществото.

Оливър и битката му за здравословното хранене

Преди години Джейми Оливър поведе кампания за подобряване на храната в британските училища и появата на здравословни алтернативи junk-food продукцията. Кампанията му привлече общественото внимание върху проблема със затлъстяването при децата и липсата на здравословни хранителни навици и култура.

Самият Оливър доказа, че в рамките на отпуснатите средства децата може да се хранят здравословно в училищните бюфети.

В рамките на три години британското правителство отпусна 280 милиона паунда по проекта. Тогавашният министър-председател Тони Блеър призна, че решението е свързано с активността на Оливър.

Скоро след това знаменитият кулинар е обявен за "Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005" от зрителите на BBС.

Джейми е собственик и основател на ресторанта Fifteen, в който обучава младежи в затруднено социално положение, криминални досиета, а също и с дислексия. Самият Оливър има дислексия, а първата си книга, както сподели неотдавна пред "Индипендънт", е прочел преди година.

Наскоро

Наскоро стана ясно, че "Макдоналдс" затваря ресторантите си в Македония, съобщи македонският вестник "Дневник". Според изданието представителството на американската компания за Европа е отнело лиценза на македонската компания "СЙ компани" за франчайз.

От "Макдоналдс Европа" са заявили, че на компанията "СЙ компани" вече е изтекъл договорът за франчайз и тя вече не притежава лиценз за ресторанти "Макдоналдс".




Гласувай:
32



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous3
Категория: Други
Прочетен: 684887
Постинги: 206
Коментари: 414
Гласове: 4031
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031