Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2014 18:11 - Тайно общество „пазарува“ гении с интернет загадка
Автор: anonymous3 Категория: Други   
Прочетен: 2209 Коментари: 0 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageПодозират ЦРУ и софтуерните гиганти за мистериозния шифър

Мистериозен шифър в мрежата побърка стотици компютърни гении по целия свят. Вече две години те се опитват да разгадаят загадката и попадат на все по-сложни пъзели и гатанки, които водят до други следи и често – до задънена улица. Британският вестник „Дейли телеграф” публикува интервю с един от хората, които са тръгнали на лов за тайни послания в интернет.

За да достигне до авторите на шифъра, той е разрешил десетки пъзели и главоблъсканици, които изискват огромни хакерски и криптографски умения. Загадката е известна като „Цикада 3301″ и нейните създатели твърдят, че издирват най-талантливите разбивачи на кодове на света. Кой обаче стои зад тайната организация не може да се каже. Някои подозират ЦРУ или друга разузнавателна агенция, която търси кадри. Други пък виждат почерка на големи софтуерни компании като „Майкрософт”, които и преди са използвали интернет загадки, за да отсеят най-големите компютърни гении.

Всичко започва през януари 2012 г., когато Джоел Ериксон от Швеция попада на любопитно съобщение в интернет форум. То представлява обява за работа и гласи: „Търсим интелигенти личности. За да ги открием разработихме тест. В тази картинка има скрито съобщение. Открийте го и то ще ви доведе до нас. Само най-добрите ще успеят да достигнат до края на пътя”.

Ериксон, който е компютърен специалист и почитател на криптографията, веднага приема предизвикателството. Сравнително лесно той открива тайното съобщение в картинката, но то го отвежда до друга загадка – снимка на патица и надпис: „Опа, тук има фалшиви следи. Изглежда не можеш да разбереш как да разчетеш съобщението ни”.

Амбициран, компютърният специалист се впуска в приключение, което скоро привлича и други негови колеги. Сред програмистите често се срещат почитатели на криптографията – науката за тайните кодове и пароли.

Разбивачи на кодове

Любителите на тайните и загадките често си отправят предизвикателства в интернет със закодирани съобщения. Мащабите на „Цикада 3301” обаче изненадват дори най-запалените фенове на шифрите и пъзелите. Създателите на играта използват всевъзможни методи за закодиране на информация, библейски цитати, слабо известни литературни произведения и дори йероглифите на маите. Изследователите на мистерията се убедили, че става въпрос за нещо повече от обикновена компютърна игра или пиар кампания, когато били насочени към реално съществуващи адреси в пет държави.

На посочени с точни GPS-координати места във Варшава, Сиатъл, Сидни и още редица големи градове по целия свят, участниците в търсенето открили плакати с интернет адреси и изображение на насекомото цикада. Малко след това обаче уликите изведнъж свършили. Повечето от участниците в играта не разбрали какво става и достигнали само до съобщението: „На нас ни трябват само първенците”. Предполага се, че мистериозната организация е подбрала най-добрите разбивачи на кодове и те вече са част от екипа й.

И до днес не става ясно кои са създателите на „Цикада“. За разлика от други подобни интернет загадки, като тази, която „Майкрософт” отправи към програмистите преди няколко години, създателите на „Цикада” не искат да се издават. Това кара много хора да ги смятат за тайни агенти, екстремистка организация или пък мафиотска структура. Властите в Чили дори ги обвиниха в нелегална дейност.

Вдъхновено от Ханибал Лектър

За да открият тайната на „Цикада” компютърните гении трябвало да използват всичките си познания както по криптография, така и по история, литература и даже биология. Авторите на шифъра използвали символи и цитати от произведения като древния келтски ръкопис „Мабиногион”, книгата „Либер ал вер легис” на мистика Алистър Кроули, Стария завет и картината „Дамата от Шалот” на Джон Уилям Уотърхаус. Символ на самата кампания пък е насекомото цикада, което прилича на молеца от корицата на „Мълчанието на агнетата”.

Разгадаването на загадката обаче не изисква само енциклопедични познания, но и истински шпионски умения. Авторите на „Цикада 3301″ неведнъж се опитвали да попречат на разбивачите на кодове, като ги насочвали по грешни следи и дори внедрили сред тях своя агентка, която по-късно била разкрита като провокатор. Това кара много хора да смятат, че кампанията действително е дело на разузнавателна организация.




Гласувай:
34



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous3
Категория: Други
Прочетен: 684749
Постинги: 206
Коментари: 414
Гласове: 4031
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031