Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 14:04 - Според едно древно пророчество всеки българин трябва да съчетава в душата си три същности
Автор: anonymous3 Категория: Други   
Прочетен: 3749 Коментари: 1 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageСпоред едно древно пророчество всеки българин трябва да съчетава в душата си три същности. Първата е на мъдрец и просветен човек. Този път се нарича Пътят на човека. Някога тези хора са се представяли от една древна българска секта от слепи разказвачи – тумир. Тази традиция в България продължава до края на ХІХ век и е била олицетворявана от слепите-разказвачи гъдулари. Другата същност, която трябва да притежава всеки българин, е тази на воина. Това е Пътят на воина. В древността всички българи са били воини, боили, багатури и тиуни. Третата същност е тази на духовен човек. Това е Пътят на колобъра.

В пророчеството се казва, че всеки истински българин трябва да бъде просветен човек. Но за да стане истински българин, той трябва да съчетава в себе си воин, мъдрец и разказвач и духовник. В многотомната история „Тангра“ авторът е описал какво представлява българинът.

В знака „тангристки кръст” е закодирано знанието за тази най-съкровена тайна, как може отново да бъде създадена Велика България. В голям мащаб той символизира начина, по който се е управлявала древната българска държава – саракт, в която канът е стожерът или копието – туг, воините са мечовете, а колобрите са щита. А в малък мащаб символизира всеки български воин – копието е гръбнакът, ръцете са мечовете, а гърдите и торса са щитът. Копието с конската опашка символизира връзката на нашия народ с Тангра. То показва оста на орендата и върхът му като молитва е насочен към бог. Освен това долният край на копието идва от земята, средната част е скрита зад щита и оръжията, а горният край сочи към небето. В този смисъл долният край показва, че народът ни идва от древността и носи със себе си миналото. Днес силата е вложена в народа и дори да не се вижда, е скрита в него. Народът е щитът, а силата е туга, който народът брани. В бъдеще силата пак ще ни води към Тангра…

Всъщност това бяха четири знака на Тангра слети един в друг. Тангристкият кръст олицетворява легендата за българите, че България ще я има, когато се съберат трима: колобър, багатур и тумир и накрая се появи канът ювиги.

image

Най-отдолу бяха тумир, това бяха обикновените хора. Това беше Пътят на хората. Отдясно се намираха воините. Те бяха силните, затова държаха дясната страна. Лявата страна беше на духовността, на колобрите. Горната страна беше на кана. Тя осъществяваше връзката с Тангра – Бога-Небе. По нея протичаше основната оренда.

 Всичко това е описано подробно в поредицата „Тангра“ на Токораз Исто




Гласувай:
50



1. godlieb - 1946.
30.06.2014 00:25
ПРЕЗ 1946. - ЛЯТОТО - ВИДЯХ И СЛУШАХ СЛЕПЕЦ-ГАДУЛАР - НЯКЪДЕ ДО СПИРКА "КНЯЖЕВО" - НА ЗАВОЯ НА ЕДНО ЧЕРНО ПЪТЧЕ ПОСОКА ВИТОША - ТОГАВА ТОВА БЕ СЪВСЕМИЗВЪН СТОЛИЦАТА. ТОГАВА МИ РАЗКАЗАХА - ЧЕ ИМАЛО ЦЯЛО СЕЛО - НЯКЪДЕ ИЗ БЪЛГАРИЯТА. ПО-КЪСНО ВИДЯХ ПОДОБНА КАРТИНА В НХГ - БЕ АВТЕНТИЧНО . . .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymous3
Категория: Други
Прочетен: 684977
Постинги: 206
Коментари: 414
Гласове: 4031
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031