Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2016 23:17 - Убиха руския посланик в Анкара при нападение
Автор: anonymous3 Категория: Други   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Руският посланик в Турция Андрей Карлов е убит при нападение в столицата Анкара, съобщава РИА "Новости", позовавайки се на източници.

Според ТАСС въоръжен човек e стрелял в галерията за съвременно изкуство в Анкара, където се е откривала фотоизложбата "Русия през очите на турците".

Дипломатът е откаран в болница с тежки огнестрелни рани, където минути по-късно е починал. Посланикът не е бил откаран веднага в болница след атаката. Първо е получил медицинска помощ на мястото на стрелбата. 

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал вследствие на получените огнестрелни рани.  Ведомството допълва, черазглежда убийството като терористична атака.

"Днес е трагичен ден в историята на Руската Федерация. Днес в Анкара, по време на публично събитие, руският посланик Андрей Карлов беше прострелян и малко след това почина", отбеляза министерството.

 

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек съобщи, че нападателят е турски полицай. Турски официални представители заявиха по-рано, че нападателят е влязъл в сградата, представяйки се за полицай. Той не е бил на работа днес. 

Според фотограф на АП няколко минути след началото на речта на посланика нападателят е произвел най-малко 8 изстрела. Агенцията допълва, че извършителят е скъсал няколко снимки от изложбата.

На разпространена в "Туитър" снимка се вижда мъж в черен костюм, който държи пистолет в галерията.

image

Нападението е станало по време на реч на руския посланик Андрей Карлов, който не е бил придружаван от частни охранители. 

Съобщава се, че са чути изстрели, а нападателят е крещял: "Махайте се", а също "Алепо". Мъжът е крещял: "Не забравяйте за Алепо, не забравяйте за Сирия! Докато нашите братя не са в безопасност, вие няма да се радвате на безопасност. Който е свързан с тази репресия, ще си плати. Само смъртта ще ме отведе оттук".

 

 

Присъстващите на изложбата са побегнали след първите изстрели. Нападателят прострелял Карлов в гърба преди да нареди на останалите да напуснат залата.

Представител на "Хюриет" заяви, че нападателят е стрелял във въздуха първо и после прострелял посланика в гърба няколко пъти. 

 

image

Източник: http://aa.com.tr/

 

 

Частната телевизия NTV съобщава, че други трима души са ранени при нападението.

Спецчасти са обградили сградата. NTV информира, че полицията е ликвидирала извършителя на убийството. Операцията е приключила. 

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран. Путин е поискал спешна среща с ръководителите на службите и външния министър Сергей Лавров.

 

По-късно беше съобщено, че Путин и турският му колега Реджеп Ердоган са разговаряли. 

image

Посланикът изнасяше реч при откриването на изложбата и внезапно, по време на речта му, имаше вик "Аллах Акбар" и някой започна да стреля, каза свидетел пред РИА "Новости".

Той добави, че атаката е била насочена конкретно към посланика, защото нападателят е позволил на останалите да напуснат залата.

 

 

Нападението е извършено ден преди турският външен министър Мевлют Чавушоглу да отпътува за Москва за разговори с колегите си от Русия и Иранза Сирия. Посланикът е бил част от обсъжданията с Турция, довели до евакуацията на мирни жители и бунтовници от Алепо, както и от разведряването на отношенията между Москва и Анкара.

От турското посолство са потвърдили, че министърът ще пътува за Русия, както е планирано. 

Карлов е дипломат от кариерата, който преди е бил посланик в Северна Корея.

 

image

Източник: EPA/БГНЕС

 

 

Андрей Карлов е роден на 4 февруари 1954 година. Владее корейски и английски език. На дипломатическа служба е от 1976 година. Посланик на Русия в КНДР от 2001 до 2006 година. От 2007 до 2009 година и от 2009 до 2013 година е съответно заместник-директор и директор на Консулския департамент към външното министерство на Русия. От 12 юли 2013 година епосланик на страната в Турция.

https://news.bg/world/ubiha-ruskiya-poslanik-v-ankara-pri-napadenie.html




Гласувай:
25



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous3
Категория: Други
Прочетен: 684859
Постинги: 206
Коментари: 414
Гласове: 4031
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031