Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2017 13:41 - България вика Европа за отпор на границата с Турция
Автор: anonymous3 Категория: Други   
Прочетен: 1358 Коментари: 0 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Засилената безпардонност на турски официални и неофициални лица срещу суверенитета на България получи отговор чрез серия контрамерки на български институции. Това подчертава на първа страница в днешния си брой "Сега" *.

Президентът Румен Радев покани вчера ръководителите на посолствата на Австрия, Германия, Франция и Холандия, пише вестника. Целта бе да поиска от техните държави засилена подкрепа за охраната на българо-турската граница, която е и външна граница на Европейския съюз.

Турция все по-често заплашва да се откаже от споразумението с ЕС от 18 март 2016 г. и да пусне към Европа по суша талази от мигранти, след като обтегна отношенията си с Германия, Холандия, Австрия и други държави.

"Бяха обсъдени актуални предизвикателства пред Европейския съюз от последните седмици", съобщиха след срещата от "Дондуков" 2, но не дадоха повече подробности за разговорите.

Държавният глава и посланиците са потвърдили позициите си, че солидарността е водещ принцип за гарантирането на сигурността на държавите членки, както и при охраната на външните граници на ЕС.

"Имаме планове за справяне с подобен проблем (вълна мигранти), ако той възникне. В случай на необходимост има готовност да бъдат усилени формированията, които участват в охраната на външната граница - както специфичните полицейски сили, така и армейските", коментира вчера вицепремиерът по сигурността и военен министър Стефан Янев.

Той заедно с Радев присъства на натовско учение в базата "Ново село". Според него към момента няма напрежение на границата.

"Ситуацията е близка до нормалната, която се наблюдава в последните месеци", подчерта министърът на отбраната.

По данни на МВР през януари са били задържани 220 нелегални мигранти на границата с Турция, което е с 82% намаление спрямо 2016 г.

Пред изгонване на турския посланик?

Заради напрежението с Турция посланичката на България в Анкара Надежда Нейнски бе извикана "за консултации" в Министерството на външните работи и вероятно няма да се върне на поста си поне до приключването на изборите в България, в които турски представители открито се опитват да се месят.

Дипломатически източник коментира пред "Сега", че това е знак за решителността на държавата да пристъпи и към други действия.

Тя може и да обяви за "персона нон грата" турския посланик Сюлейман Гьокче, който в нарушение на дипломатическия си статут си позволи да участва в предизборен клип на партия ДОСТ и по този начин се намеси в българския вътрешнополитически живот.

Ако Гьокче, който бе предупреден на 7 март от МВнР за неприемливото си поведение, бъде изгонен, Анкара не ще може да отвърне реципрочно, защото българската посланичка няма да е там.

http://dnes.dir.bg/news/granitza-turtzia-bezhanskiat-natisk-25455877?nt=10



Гласувай:
18



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous3
Категория: Други
Прочетен: 684555
Постинги: 206
Коментари: 414
Гласове: 4031
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031