Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2017 01:49 - В Холандия има 80 депутати, които ходят на работа с велосипеди, ние издържаме 240 хрантутници с мерцедеси
Автор: anonymous3 Категория: Други   
Прочетен: 1291 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 07.10.2017 01:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Германските здравни каси отчетоха 28 млрд. евро от вноски, нашата стигна дъното

Проф. Александър Чирков продължава да оперира в болница „Токуда”. През 1986 г. известният кардиохирург направи първата трансплантация на сърце в България и на Балканите. Създател е на болница „Св. Екатерина”, както и на българска школа по кардиохирургия, пише „Пик”.

– Сигурно знаете, проф. Чирков, че България е на последно място по здравеопазване в Европа според изследване на Европейския здравнопотребителски индекс?

– Известно ми е. Това е резултат от пълното безхаберие на управляващите, които 20 години не си мръднаха пръста да направят реформа в здравната система. А можеха да дойдат много пари от ЕС, защото там се мисли и работи на принципа на солидарността. Както сега се намериха средства за бежанците от Сирия, отдавна щяха да бъдат предоставени и достатъчно пари за здравето на хората в най-бедната страна на съюза.

– Но нали непрекъснато се отчитат реформи – и при джипитата, и в болничното лечение?

– Кога са правени реформи? Как ли не съм ги забелязал?! Имаше малък напредък в системата единствено при правителството на Иван Костов, когато създадохме здравната каса. Аз заведох тогавашния здравен министър д-р Никола Василев в Германия и го срещнах с немския здравен министър. По взаимна уговорка у нас дойде група от германски специалисти и със зам. здравния министър д-р Илко Семерджиев беше създадена касата. Но не каквато е сега, а напълно самостоятелна, която беше в състояние да поема всички разноски на пациентите за лечението им.

– Сега обаче държавата я прилапа и си харчи парите от вноските както си иска!

– Защото нищо у нас не се прави както трябва. Политиците ни само се показват като факири в празни риторики. И докато са изпълнени единствено със завист, омраза и стръв за отмъщение, нищо няма да мръдне напред.

– Оказа се, че и „Бърза помощ” вече е в окаяно състояние?

– В какво друго да бъде? Знаете ли, че доведох хора от Бремен, те изготвиха концесия за 200 000 евро за модерна „Бърза помощ”. Но не взеха нито стотинка за труда си. Ние още не бяхме членове на ЕС, но аз намерих спонсори от Австралия и Швеция, които ни подаряваха 85 млн. евро да си направим съвременна спешна помощ. Само че тук ми казаха: Чирков, това е сън в лятна нощ. И толкова.

– Говори се, че Симеон Сакскобургготски е виновен за краха на този проект?

– Не само той. Основната причина е слабата ни мисловна култура. Просто цивилизацията е минала покрай нас, българите, но не ни е закачила.

– Не сте човек, който се оплаква…

– И сега не се оплаквам. Да сте ме чули да мрънкам за нещо? Но ме боли за моята България. Как може обединените германски здравни каси тази година да отчитат 28 млрд. евро над плануваните суми от вноски, а нашата да стигне дъното?!

– Липсата на пари ли е основната причина за хаоса в здравеопазването?

– Не, разбира се. Нашата медицинска система разполага с достатъчно пари, дори и в повече. Само че никой не контролира за какво точно се харчат те. Така че медицинска помощ да получава и най-бедният, и най-болният, и най-самотният.

– Доколко здравните министри имат дял в тази пълна разруха? Традиция стана те да бъдат сменяни като носни кърпички?
 

– Това не е мой проблем, нека си ги сменят. Само че нашите политици са алчни циници. Те мислят единствено за себе си и за партията си, която пълни гушите им. Партиите у нас се превърнаха в мафия, страшна и неконтролируема.

– Когато минавате край вашата болница „Св. Екатерина” – боли ли Ви още, че така несправедливо ви прокудиха от нея?

– Сърцето ми се свива. Исках да изградя зад болницата един медицински суперкомплекс. Бях осигурил всичко за обучението на млади лекари и здравни мениджъри… Но нищо не стана.

– Отмъстителен ли сте? Имате ли зъб на хората, които допринесоха за тази несправедливост?

– Никога не съм бил отмъстителен. Но много съжалявам, че се спря развитието на „Св. Екатерина”. Затова и неведнъж съм казвал, че последните години на Тодор Живков бяха цивилизовани и модерни, имаше ред. Той ценеше постигнатото и държеше на развитието му.

– Е, Вие също бяхте политик. Защо не продължихте тази възходяща линия?

– Когато предложих на ръководството на СДС да не се занимава с разни идеологии, а да подобри и продължи започнатото в различни сфери на обществения живот, пък било то и по времето на Тодор Живков, нищо… Видяхте какво стана. Изпокараха се, разделиха се на много партии.

– Как оценявате чистките в болниците?

– Ами като няма здравна система, която да работи цивилизовано, ще търпим и ненужни, и травмиращи чистки. При всички случаи те не са продиктувани от задължителното верую на хората в бели престилки: „Доброто за пациента – над всичко!”.

– Защо един от най-добрите мениджъри ген. Стоян Тонев беше освободен от поста шеф на ВМА?

– Не зная и не искам да се бъркам. Но ген. Тонев идваше при мен да се учи на здравен мениджмънт. Същото правеше и шефът на „Св. Анна” д-р Митко Димитров. Разбрах, че и него са подгонили.

– Според Вас нормално ли е конкурсът за шеф на АГ „Шейново” да се точи с години, а сега и да го замрязат?

– Глупост! Ако е добър един лекар, защо не го назначиш. Или пък защо сменяш началника? Да си направил това още в началото, когато си видял, че не се справя добре. Само че в нашите болници се гледа съвсем друго – да се намести на стола не най-добрият, а най-близкият до някого. Ето го продуктът на нецивилизованата политическа и обществена система.

– Пиете ли още кафе с Бойко Борисов, бяхте приятели?

– Бяхме приятели, но не се виждаме. Нито съм от неговата партия, нито съм политик. Срещам се единствено с Иван Костов, Георги Марков, Венцислав Димитров и с Георги Йорданов. Той например би бил един перфектен министър на културата. Но не е. Защото в политическата ни система е пълен хаос, който доведе държавата ни до дъното. Назначават се само некадърници. Стига да са близки и приятели на властимащите. Това, че тези хора нанасят непоправими щети и се стига до невероятни разриви в обществото, никого не интересува. Те не отиват зад решетките, защото нямаме съдебна система.

– Не Ви ли сърбят ръцете пак да се захванете с политика?

– Ако намеря поне 20 души, които не мислят само за собствения си джоб, а за обществото, бих го направил. Но в България сега няма такива. Да вземем една Холандия с 16 млн. души население и 23 пъти по-висок стандарт на живота от нас. Тя има само 80 депутати в парламента, които ходят на работа единствено с велосипеди. А една малка България издържа 240 депутати хрантутници, които се возят на мерцедеси със служебен бензин и шофьори…

– Как да излезем от тунела, проф. Чирков?

– Има една система, комбинация от опита в здравеопазването на Дания, Германия и Холандия. Но на никого не му пука за нея. В МЗ не се интересуват от моето мнение и това си е тяхно право.

Източник: Vlastta




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Ако и нашите депутати подкарат
07.10.2017 05:55
колела, България изведнъж страшно ще забогатее. Ще се превърне в най- богатата страна в Европа.

Това, това е най- важното в момента- как няколко души ходят на работа. От това зависи благосъстоянието и богатството на българите.

Казвал съм го и пак ще повторя: по- прости и глупави хора от лекарите няма.
цитирай
2. alhimik1 - Не, Апостоле измислен, не казвай тежки думи, за да не опреш до доктори...
07.10.2017 08:27
Става дума за 240 хрантутници на 6,5 млн. нещастници като народ... а аз бях помолен да напусна РЗОК Варна, заради това, че си позволих да кажа на съвещание , че правим упражнение за луди...
Здравната реформа не се състоя...не виждаш ли. А за проф. Чирков, не си ти този който ще обобщава какво е нивото на умствените ни способности, ако си учил някога, някъде хех
Док :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymous3
Категория: Други
Прочетен: 684818
Постинги: 206
Коментари: 414
Гласове: 4031
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031